7 Aralık 2012 Cuma

ARISTAIOS


Teselya'lı ırmak tanrısı Peneus'un torunu olan Kyrene adlı nympha'yı tanrı Apollon görmüş ve sevmiş. Onu alıp Libya'ya kaçırmış ve orada Aristaios adlı bir çocukları olmuş. Çocuğu kırlarda at adam Kherion ve nymphalar büyütmüş. Aristiaos tarım ve hayvancılık ile ilgili bilgilerin hepsini öğrenmiş, zeytincilik, hayvancılık ve özellikle arıcılıkta ondan üstünü yokmuş. 

Aristaios sonradan Kadmos'un kızı Autonoe ile evlenir ve Aktaoin adlı bir oğlu olur. Aktaoin babası gibi dağda yetişir ve usta bir avcı olur. 

Vergilius'un Georgica'sında bir efsanesi şöyle anlatılır: " Dağ ve su perilerini kovalamaktan hoşlanan Aristaios günün birinde ozan Orpheus'un karısı Eurydike'nin peşine düşer. Kaçarken Eurydike'nin ayağını yılan sokar ve ölür. Tanrılar Aristaios'u cezalandırmak için arı kovanlarına salgın verirler. Arıların hepsi ölür ve Aristaios annesine dert yanar. Kyrene oğluna deniz ihtiyarı diye anılan kahin Proteus'a başvurmasını istemiş. Aristaios da Odysseia'da Menelaos'un yaptığı gibi gidip Mısır'da fok balıkları arasında yaşayan Proteus'u bulur. Dört boğa ve dört düve kurban ederse derdine çare bulacağını öğrenir. Aristaios kahinin dediğini yapar, kestiği kurbanları dokuz sonra yoklayınca leşlerinden binlerce arının çıktığını görür ve bağışlandığını anlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails