10 Kasım 2010 Çarşamba

ALPOS

Thyrsos


Sicilya'da yaşayan korkunç bir dev. Yolcuları pusuya düşürür, kayalar altında ezer, sonra da yermiş. Bu devi Tanrı Dionysos öldürmüş. Thrysos değneğini boynuna atınca dev çarpılıp denize düşmüş.

8 Kasım 2010 Pazartesi

ALPHESIBOIA

Dionysos, Caravaggio


Dionysos'un tutkun olduğu Asya'lı nympha (peri). Dionysos onu elde etmek için binbir çare düşünmüş sonunda bir kaplan olup kızı kovalamaya başlamış. Koşa koşa bir ırmağın kenarına gelmişler. Irmağı geçemeyeceği için kız kaderine razı olmuş ve Dionysos ile birlikte olmuş. Gebe kalan nympha Medos adında bir erkek çocuğu dünyaya getirmiş. Medos, Medlerin (persler) soyunu başlatmış. Irmağa da kaplan anlamına gelen Tigris (Dicle) adı verilmiş.

2 Kasım 2010 Salı

ALOEUS OĞULLARI: OTOS ve EPHIALTES

Gustave Dore'un illüstrasyonu

Aloeus’un karısı Iphimedeia, Poseidon’a aşıkmış. Hergün deniz kıyısına gidermiş. Sonunda Poseidon onunla birlikte olmuş. İki oğlu olmuş; Otos ve Ephialtes. Ölümlü babaları Aloeus olduğu için Aloeusoğulları deniyormuş. İkisi de devmiş. Her yıl bir karış enine bir karış boyuna giderlermiş. Dokuz yaşına geldiklerinde tanrılara savaş açmaya karar vermişler. Bunun içinde Ossa dağını Olympos’un üzerine bindirip tepesine de Pelion dağını oturtarak göğe tırmanacaklarını, denizleri toprakla örtüp kurutacaklarını ve deniz ile karanın yerini değiştireceklerini bildirmişler. Üstelik aşık oldukları Hera ile Artemis’i de kaçıracaklarmış. Ares’i bir küpe kapatmışlar. Ares bitkin düşmüş bu savaştan. Sonunda Zeus devlerin cezasını vermiş ve cezalarını Hades’te çekmeye başlamışlar. Yılanlarla bir sütuna bağlı olarak bir baykuşun sürekli uluyarak ötmesini dinlemek zorundadırlar.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails